Çölyak hastalığının tedavisi glutensiz diyet
11.05.2022 09:30:30
Diğer Haberler
Bin yıllık Gülen Meryem Ana Freski turistleri büyülüyor
Belediyespor taraftarı Avrupa takımlarını kıskandırdı
Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Koray Okur, 9 Mayıs Dünya ÇölyakGünü"nedeniyle yayımladığı mesajında, Çölyak teşhis edilene kadar hastalık, teşhis edildikten sonra bir yaşam biçimi olduğunu Çölyak hastalarının gluten içermeyen besinlerden oluşan doğru ve dikkatli bir diyet ile yaşamlarını sürdürebildiğini belirtti.
Dr. Koray Okur, ince bağırsakların iç yüzeyini kaplayan villus yapılarının kısmen veya tamamen yok olması, gıdalardan alınması gereken vitamin ve minerallerin emilememesi nedeniyle beslenme bozukluklarının yaşandığını ve çölyak belirtilerinin ortaya çıktığını söyledi.
ÇÖLYAK HASTALIĞININ TEK TEDAVİSİ GLUTENSİZ SIKI BİR DİYETTİR
Çölyak hastalığının en sık görülen belirtilerinin karın ağrısı, şişkinlik ve yağlı ishal olduğunu ifade eden Dr. Okur; “ Bunların dışında yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, kusma, halsizlik, iştahsızlık, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik ve ciltte kaşıntılı döküntüler görülebilir. Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz sıkı bir diyettir. Glutensiz diyette uzak durulması gerekenler; buğday, arpa, çavdar, yulaf ve bu besinler kullanılarak hazırlanmış tüm ürünler, nişasta, irmik, bulgur, kuskus, erişte, makarna, ekmek, buğday unu, çavdar, çavdar unu, çavdar ekmeği, arpa, yulaf, kızıl buğday, kahvaltılık gevrekler, simit, kraker, pasta, börek, çörek gibi pastacılık ürünleridir. Çok az miktarda alınan gluten bile bağırsaklardaki tahribatın artmasına neden olur” dedi.
ETİKET OKUMAYI
ALIŞKANLIK
HALİNE GETİRİN
Çölyak hastası olan kişilerin nasıl beslenmesi gerektiği konusuna da değinen Dr. Koray Okur; “Çölyak hastası olan kişiler sebzeleri, meyveleri, bakliyatları, katkısız katı ve sıvı yağları, yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin, katkısız ve işlem görmemiş et, balık ve tavuk, mısır, pirinç ve patatesin hem kendileri hem de unlarını besin hazırlamada kullanılabilirler.Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat ederek, doğal gıdalara önem vermeleri gerekir.Etiketsiz gıda tüketiminde çok dikkatli olmalılar, gıdaların etiketini okuma alışkanlığı kazanmalı,gıdaların gluten içerme durumu içindekiler kısmında belirtilmektedir. Buğday unu karışık mısır unu, pirinç ununa dikkat etmeli, ilaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler gibi ürünlere gluten içerikleri yönünden dikkatli incelemeli, pişirme ve hazırlık aşamasında güvenli gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat etmeliler” diye konuştu. (İsmail Ok)